Som medlem i föreningen ansvarar du för rensning av vattenlås och golvbrunnar i din lägenhet. Här hittar du information om vatten och avlopp. Du får också veta vad som gäller om du ska byta vattenblandare.

Vatten

Vattnet i Sollentuna är medelhårt, på gränsen till mjukt (6,1 dH°, tyska hårdhetsgrader). Dosera tvättmedel för mjukt vatten.

Byte av vattenblandare

Om du planerar att byta ut blandare i kök och/eller badrum rekommenderar föreningen att du använder antingen en blandare av märket FM Mattsson eller Mora. Detta eftersom en del andra blandare har visat sig orsaka vibrationer i vattenledningarna.

Avlopp

Var och en ansvarar för rensning av vattenlås och golvbrunnar.

Om du drabbas av AKUT stopp i avloppet, vilket betyder totalstopp i toalett eller köksavlopp, skall du alltid kontakta föreningens vicevärd Thomas. Om du inte får kontakt med Thomas ska du ringa Riksbyggens felanmälan. Läs mer på sidan Kontakt och felanmälan

Om din felanmälan leder till att ett företag kommer hit och rensar avloppet och det visar sig att stoppet satt i vattenlås eller golvbrunn eller orsakades av något som du spolat ner i avloppet kommer du att faktureras för rensningen. Övriga rensningar bekostar föreningen.

OBS: Undvik så kallade doftblock i toalettstolen. Dessa lossnar lätt och kan då orsaka stopp i avloppet. Rensning i dessa fall bekostas av den boende själv.

Så undviker du stopp i avloppet

I första hand gäller givetvis att se till att det inte blir stopp. Det undviker du genom att regelbundet rensa vattenlås och golvbrunnar, inte spola ner annat än kiss, bajs och toapapper på toaletten och inte hälla ut fett i avloppet. Stekpannor och grytor med fett skall först torkas ut med hushållspapper innan de diskas. Är det mycket fett kan du hälla över fettet i en PET-flaska som du sedan slänger i det gröna sopkärlet. Trattar som passar till PET-flaskor och som gör det lättare att hälla över fettet finns att hämta på vicevärdsexpeditionen.