In Aktuellt

Nu under sommaren är det många som pysslar om sina växter, gräsmattor och buskar lite extra. Här kommer lite tips och goda råd!

Träd och buskar

Under JAS-månaderna, det vill säga juli, augusti och september, är det lämpligt att beskära träd och buskar.

Under våren och försommaren kräver bladsättningen och blomningen mycket
kraft och träden och buskarna mår då bäst av att bli lämnade i fred. Föreningens äppelträd kommer att beskäras av den s.k. trädgruppen.

Vill du ha råd om beskärning av privata buskar och träd kan du kontakta Anna Santesson i trädgruppen, anna.santesson@telia.com

Information om vad man bör tänka på vid beskärning (pdf)

Så sköter vi våra trädgårdar

Gräsmattor

Torka går hårt åt våra gräsmattor. De hämtar sig dock snabbt när det börjar regna. Om gräsmattan ändå måste klippas innan dess, tänk på att ställa in gräsklipparen på hög höjd.

Rent allmänt ska man inte klippa av mer än en tredjedel av gräsets höjd. Om gräset blivit för högt – klipp ner det stegvis. Om gräsmattan blir gul efter klippning har gräset klippts för kort.

Plantering

  • Nyplantering på friland av perenner, till exempel rosor, buskar och blommor kan göras hela säsongen. Avgörande för växtens överlevnad är att den rotar sig och för det behövs vatten.
    Vattna hellre mycket och sällan än att småvattna.
  • Vid plantering av annueller (”ettåringar”) i kruka tänk på att det måste finnas dräneringshål i botten.

För både perenner och annueller gäller att borttagning av döda blommor stimulerar till ny blomning. Ur växtens perspektiv sker blomningen bara med ett mål: att gå i frö. Om detta hindras fortsätter den ofta att blomma eller blommar igen.

Ogräs

Under sommaren hinner ogräset växa till sig ordentligt. Boende som anmält sig till Rensamera-gruppen träffas sedan några år tillbaka ett antal kvällar under sommaren för att under en och en halv timme ge sig i kast med ovälkomna växter på våra gemensamma områden. Vill du få information om när dessa tillfällen äger rum, anmäl dig till anna.santesson@telia.com