Vi kan tillsammans minska risken för inbrott i våra bostäder, garage och bilar. I vår förening har vi en grupp som håller i Grannsamverkan. Syftet är att vi gemensamt skall hålla koll på vår omgivning för att minska risken för inbrott.
Några enkla tips:
- Tala om för grannarna att du åker bort.
- Be någon granne att tömma brevlådan, klippa gräsmattan, skotta snö etc när du är borta.
- Försök att få bostaden se så levande och bebodd ut som möjligt. Använd timers på belysning. Det finns timers som kan tända och släcka på oregelbundna tider.
- Ha inget meddelande på telefonsvararen eller Facebook om att du är bortrest.
Förhindra inbrott
Ett bra skalskydd är det viktigaste för att undvika inbrott, larm är ett komplement. Villainbrott sker vanligen genom altan- och balkongdörr eller fönster på fastighetens baksida. Våra balkongdörrar har förstärkt spanjolett och lås, vilket minskar risken för inbrott den vägen. De öppningsbara fönstren är pivotupphängda. Tänk på att de kan öppnas utifrån om de står i vädringsläge så lämna inte lägenheten med fönstren öppna eller i vädringsläge.
Inbrottsrisken är större på insynsskyddade tomter. Ju mer skyddade dina uteplatser är med buskar etc, desto mer ostört kan en inbrottstjuv jobba. Ha gärna utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt vid ytter- och altandörrar.
Våra p-platser har god belysning för att minska inbrottsrisken. Trots sker det tyvärr ibland inbrott i bilar så var vaksam och lämna inget kvar i bilen.
Även i garagen har det varit inbrott. Tjuvar har tagit sig in genom olåsta garage, brutit upp dörrar, klippt upp nätet mellan garagen och tagit med sig bland annat vinter- och sommarhjul. Så var noga med att låsa garaget och lås även fast däck som du förvarar i garaget. Både låskätting och lås bör ha säkerhetsklass 2.
Du hittar mer information om hur du kan skydda dig mot inbrott hos Stöldskyddsföreningen och på polisens hemsida
Om du råkar ut för inbrott
- Gör en polisanmälan. Rör så litet som möjligt innan polisen kommer och undvik att gå in i de rum som tjuvarna varit mest i.
- Informera samordnaren för grannsamverkan om att du har haft inbrott så att övriga i området kan varnas.
- Vid reparationer efter inbrott gäller att du själv ansvarar för lås i fönster och dörrar, för ytter-dörren med karmar, för glas i fönster och altandörrar samt för alla skador inne i lägenheten. Det innebär att du själv måste ordna så att uppbrutna dörrar eller fönster går att stänga/låsa. Reparation eller byte av ytterdörren måste du också själv ordna. Föreningen ansvarar för reparation/byte av skadade fönster och altandörrar så vid skador på dem skall du kontakta styrelsen.